Compromís amb la recerca, sensibilització, i divulgació de la nostra memòria recent

Des de la Regidoria de Memòria Històrica s’impulsa des de fa uns anys processos participatius, creatius i artístics que tenen com a base i finalitat recuperar, reparar, dignificar, investigar, difondre i reflexionar a l’entorn d’espais, fets, persones i col·lectius relacionats amb la II República, la Guerra Civil i la Dictadura i, especialment, amb la repressió, l’exili i la lluita antifranquista.

S’aposta per exposicions amb l’objectiu de fer arribar la denúncia de fets reals recuperats per a la seva divulgació, el despertar o revifar de consciències i recordar les víctimes, en aquest cas del feixisme, a un públic més ampli com són els visitants del Museu.

En el marc del programa “Passejar la història” s’ofereixen itineraris guiats tot recorrent espais que emmarquen els fets històrics en el context local, com a una eina per donar a conèixer, explicar, reflexionar i co-educar entorn a tot allò que va significar el període que va des de la Segona República fins a la dictadura franquista a la nostra ciutat.

 

Stolpersteine

Les Stolpersteine o “les llambordes per ensopegar” són peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Es col·loquen a la vorera davant la darrera residència que va tenir la persona en llibertat. El creador del projecte és l’artista alemany Gunter Demnig. Les primeres llambordes que es van col·locar van ser a Berlín el maig de 1996, dedicades a les persones jueves residents al barri de Kreuzberg.

L’objectiu de l’artista és fer aturar els vianants i interpel·lar-los per tal de fer memòria sobre aquella persona en concret a qui es dedica la placa: Com es deia? Quan va néixer? Quan va morir? On vivia? On i quan fou deportada?

Es tracta d’un dels monuments de memòria històrica més gran i descentralitzat d’Europa, amb més de 75.000 plaques en 24 països, que pretén d’una banda retre homenatge a les víctimes del nacionalsocialisme i, de l’altra, fer visible la magnitud d’aquesta tragèdia .

Les Stolpersteine instal·lades a la nostra ciutat el 2021, volen fer present la memòria dels santcugatencs deportats a camps de concentració nazis, i les conseqüències del feixisme.

Les Stolpersteine

Mapa de Memòria Històrica

Publicacions

Totes les publicacions de memòria històrica realitzades pel Museu de Sant Cugat i amb col·laboració amb altres organismes, engloba diferents temàtiques de la història catalana des de la proclamació de la Segona República fins al restabliment de la democràcia. Els temes tractats sorgeixen de la realització de projectes del museu com poden ser una exposició de la temàtica o unes jornades.  

Amb el suport  de:

logo diputació de barcelona