Testimoni de la Batalla de Sant Cugat del 1808

A mitjans d’octubre de 1808, i en el marc de la Guerra del Francès, es lliura una batalla al voltant de l’ermita de Sant Domènec entre les tropes napoleòniques i les espanyoles, que es decideix a favor de les últimes.

L’Edifici

Descobreix les singularitats del monument

Art i devoció popular a una cruïlla de camins!

Cruïlla d’antics camins

La capella de Sant Domènec, un petit edifici a cavall dels segles XVII i XVIII, està situada fora de la vila, en la cruïlla dels antics camins de Terrassa (el Camí dels monjos), Rubí i Sant Andreu de la Barca.

Construïda per Domènec Mates

Fou construïda vers el 1700, i decorada amb un retaule barroc el 1708. El 1768 la capella va ser refeta, atès el seu deteriorament: es va retirar del camí, i se li va afegir un porxo, enderrocat a finals del segle XIX.

La Batalla
Gravat

El 12 d’octubre del 1808, durant la Guerra del Francès, es va iniciar al seu voltant la Batalla de Sant Cugat, que va acabar dins el nucli de la vila, i en la qual uns destacaments francesos que retornaven a Barcelona després d’una expedició d’avituallament van ser derrotats.

Devoció popular

Des de la Batalla, i fins el segle XX, es va celebrar a la capella un aplec el dia del Pilar. Abandonada durant anys, va arribar a causar ruïna, fins que, ja de propietat municipal, va ser restaurada el 2007, constituint avui l’espai dels Museus de Sant Cugat que tracta les temàtiques de la capella de Sant Domènec, la família Mates, els camins a Terrassa, Rubí i el Llobregat i la batalla de Sant Cugat.

VISITA LA CAPELLA

Cada primer diumenge de mes

Cada primer diumenge de mes (excepte el mes d’agost) fem portes obertes de 11 a 13 h

Entrada gratuïta

Av. de Rius i Taulet, 08173. Sant Cugat del Vallès