Carregant Esdeveniments

Tots els Esdeveniments

Presentació el 20 de maig, a les 12 h, a càrrec de Marta Marín-Dòmine.

Proposta artística pensada com a gest de reconeixement a una de les percepcions compartides per molts supervivents dels camps nazis: no haver vist mai cap ocell sobrevolant els camps.

La instal·lació, a més de ser una ofrena simbòlica, vol mostrar també que tot acte de memòria és un intent fallit de recuperar un esdeveniment tal com va ser viscut pels seus protagonistes —víctimes i botxins—. Així, els elements que componen la instal·lació, començant pel títol en dues llengües, indiquen les dificultats inherents a l’acte de commemorar.

La instal·lació pren com a referència el camp d’Auschwitz-Birkenau per fer rellevant el contrast entre el que es percep en la quotidianitat i la seva distorsió en una situació de violència política extrema.

Birkenau va ser alhora camp de concentració per als detinguts per raons polítiques, religioses, sexuals i socials, i camp d’extermini dels jueus, dels sinti i dels roma europeus. Birkenau era també un extens bosc de bedolls que més tard va servir per amagar de la vista les cambres de gas i els crematoris. El 1940 l’ornitòleg Günther Niethammer, SS i més tard allistat a les Waffen-SS, obtingué la llicència per estudiar les aus de la zona. Va catalogar 127 ocells.

La instal·lació convida els visitants a fer un recorregut breu pel paisatge visual i sonor del camp tal com es pot veure avui a partir d’imatges filmades a Birkenau i de l’escolta d’una peça sonora confegida amb els sons i els cants dels 127 ocells. Birkenau, “arbreda de bedolls”.

Comparteix això a qualsevol plataforma!