Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Capella de Sant Domènec

Testimoni de la batalla de Sant Cugat

La capella de Sant Domènec, un petit edifici a cavall dels segles XVII i XVIII, està situada fora de la vila, en la cruïlla dels antics camins de Terrassa (el «camí dels monjos»), Rubí i Sant Andreu de la Barca. Fou construïda per Domènec Mates vers el 1700, i decorada amb un retaule barroc el 1708. El 1768 la capella va ser refeta, atès el seu deteriorament: es va retirar del camí, i se li va afegir un porxo, enderrocat a finals del segle XIX.

El 12 d’octubre del 1808, durant la Guerra del Francès, es va iniciar al seu voltant la Batalla de Sant Cugat, que va acabar dins el nucli de la vila, i en la qual uns destacaments francesos que retornaven a Barcelona després d’una expedició d’avituallament van ser derrotats. Des d’aleshores, i fins el segle XX, es va celebrar a la capella un aplec el dia del Pilar.

El 1936, en el context de la guerra civil espanyola, la capella fou incendiada, essent reparada el 1940.

Abandonada durant anys, va arribar a causar ruïna, fins que, ja de propietat municipal, va ser restaurada el 2007, constituint avui l'espai dels Museus de Sant Cugat que tracta les temàtiques de la capella de Sant Domènec, la família Mates, els camins a Terrassa, Rubí i el Llobregat i la batalla de Sant Cugat.

Visita'ns

Com arribar-hi

Av. Rius i Taulet, 98
08173 Sant Cugat del Vallès

visites

Primer diumenge de mes, d'11h a 13h

excepte: 1 i 6 de gener, 25 i 26 de desembre, i mes d'agost. TANCAT 

Entrada gratuïta.

Per a concertar visita de grup:
Tel. 93 589 63 66
educaciomuseu@santcugat.cat