El Sant Cugat del vi
El 1921 cinquanta-un viticultors locals, alguns d'ells propietaris, però sobretot arrendataris, van fundar el Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir, cooperativa que tenia com a objectiu principal fer vi conjuntament per treure més rendiment a la producció de raïm i el seu treball. Van promoure la contrucció d’un celler cooperatiu per dur a terme la vinificació i conservar-hi el vi fins a la seva venda. El van encarregar a Cèsar Martinell, l’arquitecte especialista en arquitectura agrària del moment, l’obra del qual uneix el modernisme gaudinià i el racionalisme noucentista, amb els coneixements enològics més avançats del moment
Els inicis no van ser fàcils. Les dificultats econòmiques van comportar que només es construís una part del projecte de Martinell, i la resta es va anar edificant posteriorment sense seguir el plantejament inicial. Però malgrat tot, la cooperativa va arrencar i durant dècades va anar produint vi i essent un referent de la pagesia local
Després de la dècada daurada de 1950, en què s’assolí el màxim de producció, començà a minvar paulatinament l’activitat. Hi va incidir molt importantment la crisi en el sector, però sobretot el fet que el Sant Cugat rural que fins aleshores vivia del treball del camp començava ja a transformar-se en ciutat
El 1988 es va fer la darrera vinificació, i es van anar tancant paulatinament els altres serveis agrícoles. Es van començar a enderrocar els edificis auxiliars, i el 1994 les naus de les tines, per donar pas a un nou conjunt urbà. La sala de recepció del raïm i elaboració del vi, construïda aquell 1921 segons el projecte de Martinell, fou cedida per la cooperativa a la ciutat. Rehabilitada i museïtzada, avui constitueix un dels Museus de Sant Cugat
El Celler Modernista acull una exposició permanent estructurada a partir de tres eixos temàtics:
El celler cooperatiu de Sant Cugat
Àmbit introductori que explica el context històric en què, al Sant Cugat de 1921, es va fundar el Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir i es va construir el celler cooperatiu. En són temes centrals la crisi al voltant del conreu de la vinya i l’elaboració del vi a finals del segle XIX, i el cooperativisme, l’enologia científica i la innovació industrial i arquitectònica com a vies per a sortir d'aquesta crisi. L’evolució de la cooperativa de Sant Cugat completa aquest àmbit
L'elaboració del vi al celler
Aquest àmbit mostra el procés de vinificació seguit al celler, des de la verema a les vinyes fins a l’obtenció del vi preparat per comercialitzar. El recorregut inclou la maquinària i la infraestructura conservada: premses, vagonetes, bàscules, cups i tremuges, etc., així com el sistema de transmissió d’energia a traves d’embarrats i politges, restaurats i amb capacitat de funcionament
Un edifici calculat
Ofereix l’evolució de l'ambiciós projecte de Cèsar Martinell per al celler cooperatiu de Sant Cugat i la seva adaptació a la realitat de cada moment, tot centrant-se en els aspectes més rellevants de l’arquitectura agrària industrial, així com en les principals característiques de l'arquitectura modernista de Martinell.
Visita virtual "El celler cooperatiu. La mirada dels Cabanas"Per a concertar visita de grup:
Tel. 93 589 63 66
educaciomuseu@santcugat.cat
Dissabtes: de 10:30h a 13:30h i de 16h a 19h
(de l'1 de juny al 30 de setembre: de 10:30h a 13:30 h i de 17h a 20h)
Diumenges i festius: de 10:30h a 14:30h
De dilluns a divendres (excepte festius), tancat. Només visites de grups, prèviament concertades
Els dies 1 i 6 de gener, i 25 i 26 de desembre, tancat
Entrada gratuïta
Tercer diumenge de cada mes, a les 12h: Visita guiada al Celler Modernista
Al setembre la visita comentada es farà el dia 24 a les 12 h