Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Celler Modernista

El Sant Cugat del vi

El 1921 cinquanta-un viticultors locals, alguns d'ells propietaris, però sobretot arrendataris, van fundar el Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir, cooperativa que tenia com a objectiu principal fer vi conjuntament per treure més rendiment a la producció de raïm i el seu treball. Van promoure la contrucció d’un celler cooperatiu per dur a terme la vinificació i conservar-hi el vi fins a la seva venda. El van encarregar a Cèsar Martinell, l’arquitecte especialista en arquitectura agrària del moment, l’obra del qual uneix el modernisme gaudinià i el racionalisme noucentista, amb els coneixements enològics més avançats del moment

Els inicis no van ser fàcils. Les dificultats econòmiques van comportar que només es construís una part del projecte de Martinell, i la resta es va anar edificant posteriorment sense seguir el plantejament inicial. Però malgrat tot, la cooperativa va arrencar i durant dècades va anar produint vi i essent un referent de la pagesia local

Després de la dècada daurada de 1950, en què s’assolí el màxim de producció, començà a minvar paulatinament l’activitat. Hi va incidir molt importantment la crisi en el sector, però sobretot el fet que el Sant Cugat rural que fins aleshores vivia del treball del camp començava ja a transformar-se en ciutat

El 1988 es va fer la darrera vinificació, i es van anar tancant paulatinament els altres serveis agrícoles. Es van començar a enderrocar els edificis auxiliars, i el 1994 les naus de les tines, per donar pas a un nou conjunt urbà. La sala de recepció del raïm i elaboració del vi, construïda aquell 1921 segons el projecte de Martinell, fou cedida per la cooperativa a la ciutat. Rehabilitada i museïtzada, avui constitueix un dels Museus de Sant Cugat

El Celler Modernista acull una exposició permanent estructurada a partir de tres eixos temàtics:

El celler cooperatiu de Sant Cugat

Àmbit introductori que explica el context històric en què, al Sant Cugat de 1921, es va fundar el Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir i es va construir el celler cooperatiu. En són temes centrals la crisi al voltant del conreu de la vinya i l’elaboració del vi a finals del segle XIX, i el cooperativisme, l’enologia científica i la innovació industrial i arquitectònica com a vies per a sortir d'aquesta crisi. L’evolució de la cooperativa de Sant Cugat completa aquest àmbit

L'elaboració del vi al celler

Aquest àmbit mostra el procés de vinificació seguit al celler, des de la verema a les vinyes fins a l’obtenció del vi preparat per comercialitzar. El recorregut inclou la maquinària i la infraestructura conservada: premses, vagonetes, bàscules, cups i tremuges, etc., així com el sistema de transmissió d’energia a traves d’embarrats i politges, restaurats i amb capacitat de funcionament   

Un edifici calculat

Ofereix l’evolució de l'ambiciós projecte de Cèsar Martinell per al celler cooperatiu de Sant Cugat i la seva adaptació a la realitat de cada moment, tot centrant-se en els aspectes més rellevants de l’arquitectura agrària industrial, així com en les principals característiques de l'arquitectura modernista de Martinell.

Visita virtual "El celler cooperatiu. La mirada dels Cabanas"
Visita'ns

Com arribar-hi

Pl. de la Cooperativa
08172 Sant Cugat del Vallès

 

Mapa d'accés

Visites en grup

Per a concertar visita de grup:
Tel. 93 589 63 66
educaciomuseu@santcugat.cat

Visita comentada gratuïta

Tercer diumenge de cada mes, a les 12h: Visita guiada al Celler Modernista

 

 

Horaris

Dissabtes: de 10:30h a 13:30h i de 16h a 19h
(de l'1 de juny al 30 de setembre: de 10:30h a 13:30 h i de 17h a 20h)

Diumenges i festius: de 10:30h a 14:30h

De dilluns a divendres (excepte festius), tancat. Només visites de grups, prèviament concertades

Els dies 1 i 6 de gener, i 25 i 26 de desembre, tancat

Entrada gratuïta

Activitats