Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Torre Negra

VEURE VÍDEO 

 

Aquesta imponent construcció va ser impulsada pel monestir de Sant Cugat el 1145 quan l’abat Armengol va cedir una porció de territori, aproximadament l’antic terme de Cercedol, a un grup de deu homes per tal que construïssin una fortificació i masos pel conreu de les terres. L’objectiu era protegir i tornar a colonitzar unes muntanyes ermes a causa de les incursions almoràvits de 1114-1115, just a l’inici del camí a Barcelona per la vall de Gausac i Sant Medir.

 

La història de la casa mostra a petita escala ladministració del territori i les persones al camp català en època medieval i moderna. El 1195 la fortificació estava en mans de la família Vilanova, que li dona el nom de domus de Vilanova, i sota la potestat del monestir. La seva existència com ens territorial implicava que els seus senyors al llarg dels segles, els Palou i els Erill, també hi tenien drets jurisdiccionals. Això va generar conflictes de poder i llargs processos judicials entre els propietaris de la casa i el monestir.

 

La Torre Negra d’avui és fruit de l’evolució constructiva al llarg dels temps, els Vilanova, els Erill i sobretot de la petjada dels Palou al segle XV. L’edifici actual conserva, en gran mesura, l’aspecte de la seva remodelació, amb els afegits de la família Rabadà, últims propietaris de la casa, fins a la seva adquisició per part de l’Ajuntament de Sant Cugat el 2022.

Visita'ns

RECINTE DE TORRE NEGRA

Dissabtes i diumenges de 10 a 14h  (Últim accés a les 13:30h)

Accés gratuït. AGOST TANCAT 

 

TORRE NEGRA, CASA FORTA 

Visites guiades dissabtes i diumenges cada mitja hora de 10.30-13h

Recomanem reserva prèvia a: museu@santcugat.cat

Tel. 936 759 951

COM ARRIBAR-HI

VEURE MAPA

Accés al recinte i a la casa únicament pel camí de Can Borrell i el corriol des del Pi d'en Xandri

Veniu caminant o en bicicleta. (No és permès muntar la bici pels corriols.)

Prohibit l'accés amb vehicle de motor

En cas de mobilitat reduïda contactar amb museu@santcugat.cat / Tel. 936759951.