Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

STOLPERSTEINE

Homenatge als santcugatencs deportats als camps nazis

Des de la regidoria de Memòria Històrica us presentem un programa d’activitats-homentatge que tindran lloc durant la tardor i l’hivern, per tal de recordar el que va passar als camps de concentració nazis i conèixer la vida de sis santcugatencs que van ser-ne víctimes. El programa Stolpersteine s’extendrà fins al febrer de 2022.

Una de les actuacions principals que durem a terme serà la col·locació de sis plaques-pedra Stolpersteine, a sis indrets de la ciutat on van viure Joaquín Moya Braulio, Francisco Calventus Navarro, Bonaventura Bartralot Auladell, Lorenzo Villa Gibanel, Miguel Sánchez García i Josep Puiggròs Paloma.

El programa Stolpersteine és un projecte, creat per l’escultor alemany Günter Demnig, que relaciona art i memòria. Es tracta d’un dels monuments de memòria històrica més gran i descentralitzat d'Europa, amb més de 70.000 plaques-pedres en 24 països.

La tasca de l’historiador local José Fernando Mota al llarg del temps, ha fet possible resseguir el camí dels nostres deportats, localitzar els pocs familiars que en resten i determinar quines van ser les seves darreres llars a la ciutat.

On i quan

Monestir de Sant Cugat

Plaça d' Octavià, 1

Del 21 d'octubre de 2020 al 30 de gener de 2021

Presentació Stolpersteine:

Mostra de les sis plaques Stolpersteine al Monestir de Sant Cugat (Acte ajornat seguint les recomanacions del Departament de Salut)

Presentació Quadern de Patrimoni 4 - Els deportats sancugatencs a Mauthausen

A càrrec de Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat i Jordi Font, director del Memorial Democràtic – amb la participació de la regidora de Memòria Històrica, Pilar Gorina